Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΩΡΑΣ!


ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ: ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΩΡΑΣ!

Κάποιος κουτοπόνηρος πλησίασε έναν ασκητή και τον ρώτησε:
– Τι είναι Γέροντα, για το Θεό χίλια χρόνια;
– Ένα λεπτό της ώρας, παιδί μου, αποκρίθηκε εκείνος.
– Και τι είναι μια βαλίτσα χρυσάφι;
– Τίποτα! Μία δραχμή.
– Τότε παρακάλεσε Γέροντα το Θεό να μου δώσει μία…δραχμή!
Τον λοξοκοίταξε ο ασκητής, σιώπησε και σε λίγο του απάντησε:
– Το είπα στο Θεό και μου είπε να περιμένεις ένα λεπτό της ώρας!

ΟΣΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ: ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΑ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ!


Ἅγιος Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος: Συμβαίνει πολλές φορές να σου μιλά κατά φαντασίαν μέσα στην καρδιά σου ο σατανάς και να σου λέει: «Κοίταξε πόσα κακά έργα έχεις κάνει. Η ψυχή σου είναι γεμάτη ανομίες, βαρύνεσαι με πολλές και βαρύτατες αμαρτίες.» Μη σε ξεγελά λοιπόν με αυτά ο σατανάς και με πρόφαση ταπεινώσεως σε σπρώχνει στην απελπισία. Γιατί από τον καιρό που με την παράβαση μπήκε στον άνθρωπο η κακία, ο σατανάς απέκτησε δυνατότητα να μιλά κατά κάποιο τρόπο καθημερινά στην ψυχή, σαν άνθρωπος με άνθρωπο, και να της υποβάλλει τα άτοπα. Εσύ λοιπόν αποκρίσου του: «Ναι, αλλά έχω γραπτές τις διαβεβαιώσεις του Θεού που λέει «Δεν επιθυμώ το θάνατο του αμαρτωλού, αλλά να επιστρέψει με τη μετάνοια και να έχει ζωή (Ιεζ. 18, 23· 33,11)». Γιατί τότε τι ήθελε να κατεβεί ο Θεός στη γη, αν όχι για να σώσει τους αμαρτωλούς και να φωτίσει αυτούς που ζουν στο σκοτάδι και να δώσει ζωή στους νεκρούς από την αμαρτία.

ΟΣΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ: ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΘΕΟ!


Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος: Εκείνοι πού μέ τή θέλησή τους αγάπησαν γιά πάντα τό Θεό, καί απομάκρυναν τούς εαυτούς τους από κάθε κοσμική αγάπη, θά μπορέσουν μέχρι τό τέλος νά συνεχίσουν νικηφόρα τόν αγώνα. Ειναι όμως λίγοι αυτοί πού εχουν τέτοια αγάπη καί απομακρύνονται απ` ολες τίς ηδονές καί τίς επιθυμίες του κόσμου καί υπομένουν μέ μακροθυμία τίς επαναστάσεις καί τούς πειρασμούς του διαβόλου.
(Ομιλία Ε΄)

Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ Σ' ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!


Γέρων Γαβριήλ: Ό Θεός θέλει να στηριζόμαστε σ' Αυτόν και όχι σε ανθρώπινες δυνάμεις. Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας∙ η αυτοπεποίθηση είναι εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Όταν αναθέτουμε τα πάντα στον Θεό, Αυτός υποχρεώνεται να μας βοηθήσει.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΛΙΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΟΥ, ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΜΕΙΣ!


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Τώρα που ήλθαν οι πολλές θλίψεις πάνω σου, μην αποκάμεις, μην ολιγοψυχείς, μην απελπίζεσαι, αλλά σήκω πάνω, ανορθώσου, και προπάντος ήλπισε, γιατί στον καιρό του πόνου η προσευχή σου γίνεται περισσότερο αγία και η ευλογία του Θεού μεγαλύτερη.
Είτε λοιπόν οι θλίψεις προέρχονται από την αδικία και την πονηριά των συνανθρώπων που μας περιβάλλουν, είτε προέρχονται από την κακία των δαιμόνων, είτε από τα δικά μας λάθη και τον δικό μας κακό χαρακτήρα, από τις αδυναμίες και τα πάθη μας, εμείς θα γονατίζουμε και θα προσευχόμαστε. Θα φωνάξουμε παρακαλώντας τον Θεό να μας επισκιάσει, να μας σκεπάσει με τη Χάρη Του, να μας λυτρώσει και να μας ελεήσει.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΔΕΝ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!



Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ο διάβολος δεν τρέμει τόσο πολύ τον άνθρωπο που τον βγάζει και τον απομακρύνει από άλλον άνθρωπο, όσο τον άνθρωπο που συγκρατεί την οργή του και νικάει το θυμό του. Γιατί και ο θυμός είναι δαίμονας φοβερός και τους θυμώδεις πρέπει να ελεινολογούμε περισσότερο παρά τους δαιμονισμένους.

ΓΕΡΩΝ ΜΩΥΣΗΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!


Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης: Η Εκκλησία είναι το σπίτι μας και όπως δεν μπορούμε να είμαστε ξετσίπωτοι, να είμαστε άστεγοι, να είμαστε ξένοι, έτσι πρέπει να νιώσουμε και την εκκλησία μας ότι είναι το πατρικό μας.

ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: ΟΤΑΝ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ!


Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Όταν εύχεται κανείς για τον πλησίον του, μια καλή δύναμη βγαίνει απ’ αυτόν και πηγαίνει στον αδελφό και τον θεραπεύει και τον δυναμώνει και τον ζωογονεί.

ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!


Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ελέγχοντας το κακό, δε βγαίνει τίποτε. Παρουσιάζοντας όμως το καλό, ελέγχεται από μόνο του το κακό. Μόνο με καλά παραδείγματα ελέγχονται όσοι έκαναν μόδα την αμαρτία!

ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΥΡΩ ΣΑΣ!


Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Αν θέλετε να κάνετε δουλειά στον εαυτό σας, να μην εξετάζετε τι κάνουν οι άλλοι γύρω σας, αλλά να φέρνετε καλούς λογισμούς και για τα καλά και για τα άσχημα που βλέπετε στους άλλους.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Για  τον προσφάτως  εκλιπόντα   σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Φθιώτιδος Κυρό Νικόλαο Πρωτοπαπά
      
Ο απόστολος Παύλος γράφει στους Εβραίους  για το αρχιερατικό αξίωμα του Χριστού: «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, ... (Εβρ. 7,26). Και όντως αληθινός επίσκοπος «εις τύπον και τόπον Χριστού» ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος Πρωτοπαπάς (1948-2019), ο οποίος εξεμέτρησε τους χρόνους της επίγειας ζωής του, το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και μετέστη  αδόκητα προς την αγήρω μακαριότητα.
      Για τις αρετές αυτού του πολυτάλαντου εκκλησιαστικού ανδρός και για τις εξαιρετικές ικανότητές του (διοικητικές, πνευματικές, συγγραφικές,  κηρυκτικές, φιλανθρωπικές κ.ά), σίγουρα θα μιλήσουν και θα γράψουν άλλοι πιο ειδήμονες από εμάς. Εμείς ζήσαμε τον μακαριστό μητροπολίτη Νικόλαο στα φοιτητικά μας χρόνια ως  Διευθυντή του Θεολογικού οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1984 και εξής (1984-1996), που ήταν τότε στη μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Βύρωνα .
      Σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορικής διαδρομής του Θεολογικού οικοτροφείου (που έφτανε στα όρια αναστολής της λειτουργίας του), ήλθε από την Τήνο και ανέλαβε καθήκοντα διευθυντού ο Αρχιμ. π. Νικόλαος Πρωτοπαπάς. Με την οξυδέρκεια, την εργατικότητα, την δυναμικότητα, το κύρος και το επικοινωνιακό χάρισμα που διέθετε κατάφερε γρήγορα να ξεπεράσει τις δυσκολίες (κυρίως οικονομικές) και όχι μόνο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, αλλά στα χρόνια της εμπνευσμένης διοικήσεως του από τον μακαριστό Νικόλαο, να δει ένδοξες ημέρες. Διαμέναμε τότε περίπου πενήντα φοιτητές από όλον τον Ορθόδοξο κόσμο, Έλληνες από όλα τα μέρη της Ελλάδος και της Κύπρου, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Τσέχοι, Βούλγαροι , Αφρικανοί από τις χώρες της Ιεραποστολής , Αιγύπτιοι , Αιθίοπες κ.ά
     Η καλοσύνη ,το ενδιαφέρον, η καταδεκτικότητα, η απλότητα, η αγάπη, η προσωπική επικοινωνία με τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, δεν ήταν για τον μακαριστό Νικόλαο (αλλά και για την μακαριστή μητέρα του την απλή  γλυκύτατη και διακριτική κυρα Μαρία) απλά υπηρεσιακό καθήκον ,αλλά στάση ζωής. Κι αυτό δεν άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι όλοι μας, ζώντας  σαν μια μεγάλη οικογένεια παρά την διαφορά ηλικίας, νοοτροπίας, εθνικής προέλευσης και κουλτούρας αισθανόμασταν σαν παιδιά του κι εγγόνια της κυρά Μαρίας. Άλλωστε παρά το ότι ο μακαριστός είχε σπίτι στην Αθήνα, έμενε συνεχώς μαζί μας και ο ίδιος και η αγαπητή και σεβαστή μας Κυρά Μαρία. Ήταν και ήμασταν γι’ αυτόν η οικογένειά του. Τουλάχιστον αυτό αισθανόμασταν.
     Καθιέρωσε εκδρομές στη Ι. Μονή του Οσίου Δαβίδ (γνωρίζοντάς μας με τον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη),  στον αγ. Ιωάννη τον Ρώσσο στην Έυβοια, στο άγιον Όρος (στον Άγιο Παΐσιο), στην Ευαγγελίστρια στην Τήνο, αγρυπνίες και ακολουθίες στα κοντινά μοναστηράκια στους πρόποδες του Υμηττού, προκάλεσε εκδηλώσεις και επισκέψεις Εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον Ορθόδοξο κόσμο στο Οικοτροφείο. Μας  έδωσε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε εκκλησιαστικό ήθος και υγιή πρότυπα θεολογικά, ιερατικά, Εκκλησιαστικά, Ορθόδοξα.
         ΄Ηξερε να ανακαλύπτει τις κλίσεις και τις ικανότητες του καθενός και να τις αξιοποιεί κατάλληλα. Παρακινούσε, προέτρεπε, συμβούλευε, ενδιαφερόταν για τις σπουδές μας, διαλεγόταν με προσήνεια, επικοινωνούσε με όλους, σου ενέπνεε εμπιστοσύνη γιατί είχε αγάπη. Υπήρχε αμοιβαία αγάπη και σεβασμός. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μας ,ακόμα κι όταν φεύγαμε και σταδιοδρομούσαμε είτε στην εκπαίδευση είτε σε Εκκλησιαστικό λειτούργημα , φρόντιζε να ρωτά, να μαθαίνει για μας, να επικοινωνεί, να στέλνει βιβλία του, να χαίρεται για μας και τις οικογένειές μας και να μας δείχνει ανιδιοτελώς το ενδιαφέρον και την αγάπη του.
    Θα ήταν λοιπόν παράλειψη και αγνωμοσύνη προς αυτή την εξέχουσα εκκλησιαστική μορφή, αν δεν αρθρώναμε ένα λόγο ευχαριστίας, ένα λόγο ευγνωμοσύνης. Αν δεν καταθέταμε  ένα δάκρυ πένθους, αν δεν ανάβαμε ένα κερί ικεσίας, στον απλό , καταδεκτικό, πολυτάλαντο, αξιοσέβαστο όντως Ιεράρχη, που μας φέρθηκε στα δύσκολα φοιτητικά μας χρόνια ως φυσικός και πνευματικός κυριολεκτικά πατέρας.
Ενώνουμε λοιπόν την ασήμαντη φωνή μας , μαζί με όλων των άλλων ευεργετηθέντων επωνύμων και ανωνύμων ανθρώπων και ασπαζόμενοι περίλυποι  για τελευταία φορά το τίμιο λείψανό του αναφωνούμε ευλαβικά μαζί με όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας του Χριστού:
Νικολάου Αρχιερέως του θεοπροβλήτου , θεοφιλούς τε και λαοφιλούς μητροπολίτου της αγιωτάτης μητροπόλεως Φθιώτιδος Αιωνία  η μνήμη!!!
Καλό παράδεισο πολυσέβαστέ μας πάτερ και Δέσποτα. Εύχου υπέρ ημών. Αμήν.

Πρώην φοιτητές του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος των ετών 1984-1990

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!


Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Σκεφτείτε ότι τίποτε δέν έχει η ζωή μας παρά μόνο δάκρυα καί περιφρόνηση καί προσβολές καί απερισκεψίες καί πόνους καί αρρώστιες καί γηρατεία καί αμαρτίες καί θάνατο. Καί γι΄ αυτό νά μήν αγαπήσεις τόν κόσμο.
(Τόμος Α΄ σελ, 117)

ΓΕΡΩΝ ΘΑΔΔΑΙΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΟΒΝΙΤΣΑ: ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!


Γέρων Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα: Αν έχουμε λογισμούς που θέλουν να διορθώσουν τα λάθη των άλλων, είναι σα να τους χτυπάμε. Ανεξάρτητα πόσο κοντά μας είναι κάποιο πρόσωπο, θα απομακρυνθεί από μας, διότι θα του έχουμε δώσει ένα σκαμπίλι με τους λογισμούς μας. Κι εμείς νομίζουμε ότι οι λογισμοί δεν είναι τίποτα!

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ: ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΑΘΑΡΤΟΥΣ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ!


Άγιος Λουκάς Κριμαίας: Μας κάνουν ακάθαρτους όλα εκείνα που βγαίνουν από μέσα μας. Και από μέσα μας βγαίνουν όχι μόνο τα λόγια αλλά και οι πράξεις και γενικά όλη η συμπεριφορά μας. Τα λόγια, τα έργα, ακόμα το βλέμμα μας φανερώνουν την κατάσταση που βρίσκεται η ψυχή μας. Αν τα λόγια μας είναι γεμάτα κακίες και συκοφαντίες, αν τα έργα μας δεν είναι καθαρά και όλη η συμπεριφορά μας δείχνει την κακία, την υπερηφάνεια, τη μεγαλομανία και την τάση να προβάλλουμε τον εαυτό μας, αυτό μας κάνει ακάθαρτους.

ΓΕΡΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΣΑΧΑΡΩΦ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΩΣ ΕΥΑΙΑΣΘΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!


Γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ: Οφείλουμε να είμαστε άκρως ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων. Τότε θα είμαστε ένα και η ευλογία του Θεού θα μένει πάντοτε μαζί μας. Άφθονη!

ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΖΑΝΤΟΝΣΚ: ΑΝ ΔΕΙΣ Ή ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ, ΜΗ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ!


Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ: Ἄν δεῖς ἤ ἀκούσεις κάποιον ν’ ἁμαρτάνει, μήν τόν κατακρίνεις. Γιατί, ἄν ἐσύ πεῖς τό ἁμαρτημά του σ’ ἕναν, αὐτός θά τό πεῖ σέ δεύτερο, ἐκεῖνος σέ τρίτο, ὁ τρίτος σέ τέταρτο, κι ἔτσι θά τό μάθουν ὅλοι καί θά τόν κατακρίνουν, πράγμα πού εἶναι βαρύ. Αἰτία ὅλης αὐτῆς τῆς καταστάσεως θά εἶσαι ἐσύ, πού διαφήμισες πρῶτος τό παράπτωμα τοῦ ἀδελφοῦ σου.

ΓΕΡΩΝ ΤΥΧΩΝ: ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ!


Γέρων Τύχων ο Αγιορείτης: Πάντοτε να κάνεις ευχή πριν αρχίσεις κάθε εργασία. Να λες «Θεέ μου, δώσε μου δύναμη και φώτιση» και κατόπιν να αρχίσεις την δουλειά σου. Και στο τέλος «δόξα τον Θεό»!

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ- Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ «ΛΙΚΝΟ» ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Πώς ήταν το Άγιο Όρος πριν από έναν αιώνα, ποιά ήταν τα διακονήματα των μοναχών και ποιά η καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία, στο «λίκνο» της Ορθοδοξίας, περιγράφει με μαγνητοσκόπηση της εποχής του 1917, ένα κινηματογραφικό συνεργείο λήψεων.


Όλες οι απαντήσεις  βρίσκονται σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο υλικό από το Άγιο Όρος, που κινηματογραφήθηκε κατά τα έτη 1917 και 1918 και δείχνει τη λειτουργική ζωή και όλα όσα βρήκαν παρακαταθήκη οι σημερινοί μοναχοί που διακονούν σήμερα το Περιβόλι της Παναγίας, αλλά και από τα Μετέωρα.
Το πρώτο μέρος του βίντεο γαλλικής παραγωγής που φιλοξενείται από την «Αγιορειτική Ταινιοθήκη»,  περιέχει υλικό από τα Μετέωρα με θέα τις πεδιάδες της Θεσσαλίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο, ωστόσο, είναι αφιερωμένο στο Άγιο Όρος, και περιλαμβάνει ιερές πομπές από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προς στις Καρυές και από την Ιερά Μονή Ιβήρων προς το Βατοπαίδι καθώς και σπάνια πλάνα από τις Ιερές Μονές.
Διακριτό είναι επίσης το Μοναστήρι της Σιμωνόπετρας, που κρέμεται στην αρχαία πλαγιά με θέα στη θάλασσα.
Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί παράθυρο στο παρελθόν και κάνει τον θεατή να ταξιδεύει στην καθημερινότητα των μοναχών, των αρχών του περασμένου αιώνα.
Δείτε το συγκλονιστικό από κάθε άποψη βίντεο


Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΠΤΑΣΙΕΣ


Άγιος Στάρετς Σεβαστιανός: Όποτε τού μιλούσαν για οράματα και οπτασίες, μιάν απάντηση έδινε:
- Εγώ δεν βλέπω τίποτα.
Και υπενθύμιζε το γνωστό πατερικό απόφθεγμα:
- Πιο μακάριος από τον άνθρωπο πού βλέπει αγγέλους είναι εκείνος πού βλέπει τις αμαρτίες του...!

ΓΕΡΩΝ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΑΡΒΟΥ: Ο ΘΕΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ!


Γέρων Ιουστίνος Πάρβου: Ο Θεός κατά κάποιον τρόπο μας δείχνει σημάδια για να ετοιμαστούμε. Εμείς όμως δεν δίνουμε σημασία. Αυτό σημαίνει ότι τα πάθη μάς τύφλωσαν τόσο πολύ, που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό από το κακό. Η γενιά αυτή είναι τόσο τυφλωμένη από τα πάθη, που ακόμη κι αν δουν βομβαρδισμούς ή οτιδήποτε άλλο δεν πρόκειται να μετανοήσουν... Όπως λέει και η Γραφή ο καθένας είναι αλυσοδεμένος από κάποιο πάθος. Και όταν θα μας βρει το κακό, τότε δεν θα έχουμε τη δύναμη να μετανοήσουμε. Ο καθένας προσπαθεί να ικανοποιήσει το πάθος του. Οι καρδιές έχουν πετρώσει. Αυτός που δεν αγωνίστηκε εναντίον των παθών του, δεν θα βρει θεία βοήθεια στον καιρό των διωγμών. Ο Θεός μας στέλνει σημάδια για να έλθουμε ”εν εαυτώ” και να μετανοήσουμε. Να πάμε στους πνευματικούς για να εξομολογηθούμε, να κοινωνήσουμε με το σώμα και το αίμα του Χριστού για να πάρουμε δύναμη...''

ΓΕΡΩΝ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΑΡΒΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!


Γέρων Ιουστίνος Πάρβου: Πρέπει να επιμένουμε στην εσωτερική εργασία. Όταν δεν ζούμε αυτά πού λέμε στην προσευχή, αυτές οι προσευχές είναι μάταιες. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να ξεπερνάμε τις καθημερινές μας δυσκολίες κάνοντας κάποια επιφανειακά θρησκευτικά καθήκοντα, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για τούς καιρούς πού έρχονται. Αν δεν έχουμε συντετριμμένη καρδιά, δεν θα μπορούμε να αντέξουμε στα ψυχολογικά βασανιστήρια.
Θα έρθει εποχή πού μόνο αυτοί πού έχουν πείρα της χάριτος τού Θεού θα μπορέσουν να διακρίνουν το καλό από το κακό. Θα γίνουν φοβερές προδοσίες, γι’ αυτό προσευχηθείτε, προσευχηθείτε, για να μην πέσετε στην παγίδα της προδοσίας….

ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΘΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ Ν' ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!


Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: Κανένα πάθος δέν μπορεῖς νά ὑποτάξεις κι ἀπό καμιά ἁμαρτία ν΄ ἀπαλλαγεῖς χωρίς τή βοήθεια τῆς χάρης τοῦ Θεοῦ. Γι΄ αὐτό νά ἐπικαλεῖσαι πάντα γιά βοήθεια τό Χριστό, τό Σωτήρα σου.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΖΕΙ ΣΤΗ ΓΗ ΟΠΩΣ ΘΑ ΖΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ὁ ἄνθρωπος πού ἀγαπάει, ζεῖ στή γῆ ὅπως θά ζοῦσε στόν οὐρανό, μέ ἀδιατάρακτη γαλήνη καί εὐτυχία, μέ ψυχή καθαρή ἀπό φθόνο, ζήλια, ὀργή, ὑπερηφάνεια, κακή ἐπιθυμία.

«Ἡ χριστιανική ἀγάπη»
Ὀμιλίες τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου

ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ: ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΛΙΨΕΙΣ ΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ, ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΧΑΡΗ ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ!


Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Όλες τις θλίψεις, παιδί μου, αν τις υπομείνουμε, βρίσκουμε Χάρη παρά Κυρίου. Γι' αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε, για να μας δοκιμάζει και να μας πλέξει στεφάνους!

ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

«Μου αναπτέρωσες πολύ το κουράγιο και μ’ έκανες να σκιρτώ από χαρά γιατί, αφού μου ανήγγειλες τα δυσάρεστα, πρόσθεσες τη φράση, που πρέπει να λέμε σε όλα όσα συμβαίνουν, λέγοντας: Δόξα λοιπόν τω Θεώ για όλα (Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν). Αυτή η φράση είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο! Είναι πολύ μεγάλη γι’ αυτόν που την λέει σε κάθε κίνδυνο, προϋπόθεση ασφάλειας κι ευχαρίστησης. Γιατί μόλις την απαγγείλει κανείς, αμέσως διασκορπίζεται το σύννεφο της λύπης. Μην παύσεις να την λες και να ασκείς και τους άλλους σ’ αυτό. Έτσι και η φουρτούνα που μας βρήκε, κι αν ακόμη γίνει μεγαλύτερη, θα μεταβληθεί σε γαλήνη. Έτσι κι όσοι δοκιμάζονται θα πάρουν μεγαλύτερη αμοιβή παράλληλα προς την απαλλαγή τους απ’ τα δεινά. Αυτή η φράση ανέδειξε τον Ιώβ νικητή, αυτή η φράση έτρεψε σε φυγή τον διάβολο, κι αφού τον γέμισε από ντροπή τον έκανε να αναχωρήσει, αυτή είναι εξάλειψη κάθε ταραχής…»

[Απ’ την 193 Επιστολή του]

Σημειώνεται ότι με την φράση αυτή ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος άφησε την τελευταία του αναπνοή!

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

ΓΕΡΩΝ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΦΩΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΥΛΕΣ!


Γέρων Εφραίμ Αριζόνας: Οι Άγιοι Πατέρες φωτίστηκαν και μας άφησαν αυτές τις προσευχούλες. Τρία και δύο γράμματα, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς» και «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς». Δεν είναι να διαβάσουμε εγκυκλοπαίδειες, ούτε πολλά βιβλία. Μ’ αυτές τις δύο προσευχούλες, σωζόμαστε όλοι οι Χριστιανοί. Οι μοναχοί που δεν έχουν τις μέριμνες των κοσμικών, προσεύχονται πολύ και φθάνουν ψηλά. Τους βοηθάει πολύ και η Παναγία μας. Είναι σαν να μιλούν στο αυτί του Χριστού μας, γιατί είναι αφοσιωμένοι στη προσευχή και αυτό είναι το κύριο έργο τους και όποιος έχει το δώρο της προσευχής στη καρδιά του, όταν πεθάνει δεν τον αγγίζουν τα τελώνια. Πηγαίνει μετά τον θάνατό του , κατευθείαν στο Χριστό μας. Δεν έχει εμπόδια, γιατί το όνομα του Χριστού έχει δύναμη. Είναι πυρ ο Θεός.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ: ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ!


Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: Όταν είναι να προσευχηθείς στην Υπεραγία Θεοτόκο, έχε πρίν την ακράδαντο βεβαιότητα, ότι δεν πρόκειται να φύγεις από μπροστά της χωρίς να βρείς έλεος.«Ουδείς προστρέχων επί σοι κατησχυμμένος από σου εκπορεύεται», ψάλλει η Εκκλησία με πίστη στη Θεομήτορα. Το να έχουμε αυτή τη βεβαιότητα, αυτήν την ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη, είναι σωστό και δίκαιο.Είναι άπειρο το έλεος της Μητέρας του Ελεήμονος Θεού.Το έλεος της το μαρτυρεί η Εκκλησία όλων των εποχών και όλων των τόπων. Δεν υπάρχει περίπτωση να αδιαφορήσει για μας η Παναγία.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ: ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ"!


Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: Όταν προσεύχεσαι να λες μέσα σου σε πείσμα των διαφόρων λογισμών και προκλήσεων που προέρχονται από τον πονηρό: " Ο Κύριος είναι τα πάντα για μένα ". Το ίδιο να κάνεις και στην καθημερινότητά σου. Όταν τα πάθη σε πολεμούν όταν ο εχθρός σε καταπιέζει από αρρώστιες, δυστυχίες, καταστροφές, να λες: " Ο Κύριος είναι τα πάντα για μένα ". Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν μπορώ να υπομένω, να ξεπερνάω και να κατανικώ οτιδήποτε. Δύναμη μου είναι ΕΚΕΙΝΟΣ.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ: ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!


Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: Κάνε τον κόπο να περάσεις έστω και μια μοναδική μέρα της ζωής σου σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Θα διαπιστώσεις μόνος σου, θα το νιώσεις με την καρδιά σου, πόσο όμορφο είναι να εκπληρώνεις το θέλημά Του. Το θέλημα του Θεού είναι η ζωή μας.

ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΛΕΟΣ ΣΟΥ!


ΨΑΛΜΟΣ  Ν’ (50)

Ἐλέησον μέ, ὁ Θεός, κατὰ τὸ μέγα ἔλεός σου καὶ κατὰ τὸ πλῆθος τῶν οἰκτιρμῶν σου ἐξάλειψον τὸ ἀνόμημά μου. ἐπὶ πλεῖον πλῦνον μὲ ἀπὸ τῆς ἀνομίας μου καὶ ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας μου καθάρισον μέ. ὅτι τὴν ἀνομίαν μου ἐγὼ γινώσκω, καὶ ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιόν μου ἐστὶ διαπαντός. σοὶ μόνω ἥμαρτον καὶ τὸ πονηρὸν ἐνώπιόν σου ἐποίησα, ὅπως ἂν δικαιωθῆς ἐν τοὶς λόγοις σου, καὶ νικήσης ἐν τῷ κρίνεσθε σέ. ἰδοὺ γὰρ ἐν ἀνομίαις συνελήφθην, καὶ ἐν ἁμαρτίες ἐκίσσησε μὲ ἡ μήτηρ μου. ἰδοὺ γὰρ ἀλήθειαν ἠγάπησας, τὰ ἄδηλα καὶ τὰ κρύφια της σοφίας σου ἐδήλωσας μοί. ραντιεῖς μὲ ὑσσώπω, καὶ καθαρισθήσομαι. πλυνεῖς μέ, καὶ ὑπὲρ χιόνα λευκανθήσομαι. ἀκουτιεῖς μοὶ ἀγαλλίασιν καὶ εὐφροσύνην, ἀγαλλιάσονται ὀστέα τεταπεινωμένα. ἀπόστρεψον τὸ πρόσωπόν σου ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν μου καὶ πάσας τᾶς ἀνομίας μου ἐξάλειψον. καρδίαν καθαρὰν κτίσον ἐν ἐμοί, ὁ Θεός, καὶ πνεῦμα εὐθὲς ἐγκαίνισον ἐν τοὶς ἐγκάτοις μου. μὴ ἀπορρίψης μὲ ἀπὸ τοῦ προσώπου σου καὶ τὸ πνεῦμα σου τὸ ἅγιον μὴ ἀντανέλης ἀπ’ ἐμοῦ. ἀπόδος μοὶ τὴν ἀγαλλίασιν τοῦ σωτηρίου σου καὶ πνεύματι ἠγεμονικῶ στήριξον μέ. διδάξω ἀνόμους τᾶς ὁδούς σου καὶ ἀσεβεῖς ἐπὶ σὲ ἐπιστρέψουσι. ρύσαι μὲ ἐξ αἱμάτων, ὁ Θεὸς ὁ Θεὸς τῆς σωτηρίας μου. ἀγαλλιάσεται ἡ γλώσσα μου τὴν δικαιοσύνην σου. Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου. ὅτι εἰ ἠθέλησας θυσίαν, ἔδωκα ἂν ὁλοκαυτώματα οὐκ εὐδοκήσεις. θυσία τῷ Θεῷ πνεῦμα συντετριμμένον, καρδίαν συντετριμμένην καὶ τεταπεινωμένην ὁ Θεὸς οὐκ ἐξουδενώσει. ἀγάθυνον, Κύριε, ἐν τὴ εὐδοκία σου τὴν Σιῶν, καὶ οἰκοδομηθήτω τὰ τείχη Ἱερουσαλήμ. τότε εὐδοκήσεις θυσίαν δικαιοσύνης, ἀναφορὰν καὶ ὁλοκαυτώματα. τότε ἀνοίσουσιν ἐπὶ τὸ θυσιαστήριόν σου μόσχους.

ΒΑΣΙΛΕΥ ΟΥΡΑΝΙΕ ΠΑΡΑΚΛΗΤΕ!


Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε,
τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας,
ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν,
ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός,
ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν,
καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος,
καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Εκοιμήθη σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, σε ηλικία 71 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος υπέστη ανακοπή καρδιάς.
Βαρύ το κλίμα στη Μητρόπολη καθώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτή την εξέλιξη. Ο μακαριστός Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος Πρωτοπαπάς, γεννήθηκε το 1948 στην Τήνο.

Σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο με τον βαθμό «άριστα» το 1972.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1973 και πρεσβύτερος το 1975. Διετέλεσε αρχιδιάκονος και ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδος (1973 - 1975), καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου (1975 - 1978) και ιεροκήρυκας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας Τήνου (1975 - 1984).
Μετακληθείς από το μακαριστό Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διετέλεσε διευθυντής Υπηρεσιών και του θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας (1984 - 1996), γενικός διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 - 1996) και ιεροκήρυκας του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου 'Αρεως.
Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομητορικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Μητροπολίτης Φθιώτιδος εξελέγη από την Ιεραρχία την 1η Οκτωβρίου 1996, χειροτονήθηκε την 6ην Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου 'Αρεως και ενθρονίστηκε στη Λαμία την 17η Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

iefimerida.gr