ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ, Η ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ

Όταν ο Lafayette Ronald Hubbard, ιδρυτής της Σαηεντολογίας, διακήρυξε ότι οι καλλιτέχνες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία από ότι οι πολιτικοί, έθεσε το θεωρητικό υπόβαθρο για την ανάδειξη των παραγόντων του Hollywood σε αποστόλους της νέας θρησκείας του.

Ο ίδιος επιμελήθηκε το Project Celebrity για την στρατολόγηση ηθοποιών και άλλων συντελεστών στις τάξεις της Σαηεντολογίας. To Πρόγραμμα προέβλεπε αμοιβές σε σαηεντολόγους που θα κατάφερναν να στρατολογήσουν κάποια στοχευόμενη διασημότητα. 
Σήμερα, ως πρώτο όνομα φιγουράρει αυτό του πασίγνωστου Tom Cruise, μαζί με τις πρώην συζύγους του Mimi Rogers & Nicole Kidman. Επίσης γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο John Travolta και η γυναίκα του Kelly Preston, η Kirstie Alley, η Priscella Presley, η Nancy Cartwright, έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι μέλη της Σαηεντολογίας, μαζί με σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ατζέντες και τεχνικούς του κινηματογράφου.
Η Σαηεντολογία διαθέτει ειδικά Κέντρα Διασημοτήτων, τα οποία έχουν ως στόχο την αύξηση των διάσημων μελών της. Ένα από αυτά εδρεύει στο Λος Άντζελες, ενώ άλλα υπάρχουν στο Παρίσι, στο Nashville κ.α.
Τι είναι αυτό, όμως, που καθιστά την Σαηεντολογία ελκυστική για τις διασημότητες; Σύμφωνα με τον Hugh B. Urban, Καθηγητή στο τμήμα Θρησκευτικών Συγκρητιστικών Σπουδών του Ohio State University:
“Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο οι διασημότητες δείχνουν ενδιαφέρον είναι επειδή ως θρησκεία ταιριάζει απόλυτα στον τύπο προσωπικότητας μιας διασημότητας. Είναι πολύ εξατομικευμένη . Εκθειάζει την ατομική σου ταυτότητα κατά απόλυτο τρόπο. Ισχυρίζεται ότι προσφέρει απόλυτη εξουσία στο δικό σου μυαλό, στον δικό σου εαυτό, στο πεπρωμένο σου. Έτσι πιστεύω  ότι ταιριάζει πλήρως με την προσωπικότητα ενός ηθοποιού.
Έπειτα τίθεται και το ζήτημα του πλούτου. Δεν πρόκειται για άτομα, τα οποία επιζητούν περισσότερο πλούτο, αλλά αυτό που χρειάζονται ή τουλάχιστον θέλουν, είναι η πνευματική επικύρωση του δικού τους πλούτου και του δικού τους lifestyle. Η Σαηεντολογία είναι μια θρησκεία που λέει, είναι οκ να είσαι πλούσιος, είναι οκ να είσαι διάσημος, στην πραγματικότητα είναι σημάδι της πνευματικής σου εξέλιξης.
Κατά κάποιο τρόπο πρόκειται για πνευματική επιβεβαίωση του τρόπου ζωής τους.[i]”
Στην αντίπερα όχθη φαίνεται ότι υπήρξαν και διασημότητες, οι οποίες μετά την πρώτη επαφή τους με την Σαηεντολογία όχι μόνο δεν συμμετείχαν, αλλά μίλησαν με πολύ αρνητικό τρόπο γι’ αυτήν. Για παράδειγμα ο πολύς Elvis Presley, αφού επισκέφτηκε το Celebrity Center στη Sunset Blv. φέρεται να είπε:
«[Παράτα] τους. Δεν πρόκειται να μπλέξω με κανέναν τρόπο με αυτήν την [παλιό] ομάδα. Το μόνο που θέλουν είναι τα λεφτά μου[ii]» (σ.σ. οι λέξεις στις αγκύλες έχουν αλλαχτεί για λόγους κοσμιότητας. Ο Presley ήταν φοβερά αθυρόστομος).
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Brad Pitt φέρεται να δήλωσε, ότι δουλεύει πολύ σκληρά για να βγάλει λεφτά, ώστε ν’ αφήσει την Εκκλησία της Σαηεντολογίας να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο από αυτά, όσα απομένουν από τους ατζέντηδες, τους μάνατζερ, τους δικηγόρους κλπ[iii]. 

………………………………………………….
 [i] http://www.beliefnet.com/story/169/story_16925_1.html
[ii] Elvis Aaron Presley: Revelations From The Memphis Mafia by Alanna Nash, with Billy Smith, Marty Lacker, and Lamar Fike (copyright 1995, Harper Collins).
[iii] 
http://www.factnet.org/node/1370/#jimcarrey (Celebrities against Scientology) 

Στέφανος Χατζησταματίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου