ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

10 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑ

Δεν είναι ασυνήθιστο κάποια νέα θρησκεία ή αίρεση να κάνει την εμφάνιση της και μάλιστα χιλιάδες πιστοί να την ακολουθούν. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις θρησκείες ή αιρέσεις κατάφεραν να εδραιωθούν και να επιβιώσουν μέσα στο χρόνο.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές θρησκείες κάνουν την εμφάνισή τους, μαζεύουν κάποιους πιστούς αλλά μετά χάνονται μέσα στο χρόνο.
Δείτε 10 θρησκείες που δημιουργήθηκαν αλλά δεν κράτησαν για πάρα πολύ :

1. Ο χορός της νόσου- Taki Onquoy

Τριάντα χρόνια μετά την ισπανική κατάκτηση των Ίνκας, μια μεγάλη θρησκευτική εξέγερση ξέσπασε εναντίων των Καθολικών, που επικρατούσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πιστοί αυτής της θρησκείας πίστευαν στους παραδοσιακούς θεούς των Άνδεων (Άνδεις είναι η μακρύτερη οροσειρά της γης και βρίσκεται στην Νότια Αμερική). Το κίνημα αυτό λοιπόν ονομάστηκε Taki Onquoy δηλαδή ο χορός της νόσου, εξαιτίας του εκστατικού χορού των οπαδών του.
Τη νέα αυτή θρησκεία στήριζε ο ηγέτης των Ίνκας Tupac Amaru, ενώ αντλούσε αρκετούς πιστούς από όσους πίστευαν παλαιότερα στους θεούς των Ίνκας και με το καιρό η πίστη αυτή είχε εξαλειφθεί.
Οι πιστοί της Taki Onquoy είχαν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται κάτι που δεν άρεσε στις παραδοσιακές δυνάμεις της Ισπανίας. Τελικά η νέα αυτή θρησκεία διαλύθηκε έπειτα από μια εκστρατεία που οργάνωσε ο κληρικός Cristobal de Albornoz.

2. Burkhanism ή Ak Jang

Το 1904 η δωδεκάχρονη Chugul, η υιοθετημένη κόρη του βοσκού Chet Chelpanov, ανέφερε ότι είδε μια φιγούρα πάνω σε ένα λευκό άλογο και πίστεψε ότι είναι ο θρυλικός Oirot Khan, ηγέτης του λαού Αλτάι. Η Chungul είπε ότι ο Khan είχε σταλεί από την υπέρτατη θεότητα το λαού Burkhan, Kalmyk, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα θρησκεία που θα δώσει στη Ρωσία τη παλιά της αίγλη.
Συνδυάζοντας στοιχεία του σαμανισμού, του Χριστιανισμού και του Βουδισμού η νέα θρησκεία ονομάστηκε Ak Jang, δηλαδή “Λευκή Πίστη''. Αυτή η νέα θρησκεία είχε αυστηρούς κανόνες, όπως οι πιστοί να φοράνε μόνο μπλε και κίτρινο, καθώς και να απορρίψουν κάθε τι ρωσικό και να ''βαφτιστούν'' Αλτάιανς.
Τελικά η θρησκεία άρχισε να παρακμάζει περίπου το 1930, όταν και από θρησκεία μετατράπηκε σε έναν αστικό μύθο. Ωστόσο ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να τη συναντήσει παραλλαγμένη σε διάφορες μορφές.

3. Donghak- Ανατολική Μάθηση

Στην Κορέα η πρώτη νέα-μοντέρνα θρησκεία είχε το όνομα Donghak και ξεκίνησε τη δεκαετία του 1860. Τότε ένα νεαρό αγόρι, ο Choe Je-u, ισχυρίστηκε ότι άκουσε μία φωνή να του λέει: ''Μη φοβάσαι, οι άνθρωποι με αποκαλούν Ανώτατο Sanje και σε έστειλα για να σώσεις την ανθρωπότητα.''.
Αυτή η νέα θρησκεία αποτελούσε ένα μείγμα του νεο-Κομφουκιανισμού, του παραδοσιακού σαμανισμού και του Ταοϊσμού. Ο Choe δίδασκε πως ο Sanje θα ερχόταν στην γη όταν η ανθρωπότητα θα υπέφερε από μια τρομερή ασθένεια. Εκείνος θα άνοιγε μια πύλη για το παράδεισο και θα πρόσφερε ένα μέλλον ενότητας μεταξύ Ουρανού και Γης, ανδρών και γυναικών.
Αυτή η θρησκεία οδήγησε σε μια αγροτική εξέγερση το 1894. Τότε η κυβέρνηση ανησύχησε και κατέστειλε αυτή τη θρησκεία μια και καλή.

4. Qarmatians-Από τον ιεροκήρυκα Hamdan Qarmat

Μια αίρεση , η οποία είχε ξεκινήσει από μια κομουνιστική κοινωνία στο Ισλαμ, είχε χωριστεί σε δύο ομάδας. Η πρώτη ομάδα πίστευε ότι ο Μωάμεθ πέθανε και η δύναμη του πέρασε στον Ubayd-Allah Mahdi, ιδρυτή της δυναστείας των Φατιμιδών, και η δεύτερη αποτελούνταν από εκείνους που αρνήθηκαν το θάνατο του Μωάμεθ και πίστεψαν ότι θα επιστρέψει για να φέρει την ειρήνη στο κόσμο.
Αυτή η δεύτερη ομάδα λοιπόν σύντομα άρχισε να κυριαρχείται από έναν χαρισματικό ιεροκήρυκα γνωστό ως Hamdan Qarmat. Έτσι λοιπόν  η αίρεση πήρε το όνομα Qarmatians και κατέληξε να είναι ένα επαναστατικό κίνημα των εκτοπισμένων αγροτών που επιδίωκαν να ανατρέψουν τις παραδοσιακές δομές εξουσίας του μουσουλμανικού κόσμου. Η κοινωνία τους ήταν ισότιμη, χωρίς φόρους και με άτοκα δάνεια.
Τελικά όμως αυτή η αίρεση εξαλείφθηκε όταν έχασε το έλεγχο του Μπαχρέιν το 1077. Τότε οι πιστοί της απορροφήθηκαν από άλλες αιρέσεις.

5. Chupu- Η θεότητα της γης

Το 1801 η φυλή Chumash στη Καλιφόρνια ξεκίνησε ένα μεσσιανικό κίνημα . Τότε διάφορες επιδημίες ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους, όπως πνευμονία και πλευρίτιδα, και μια νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε ότι είδε ένα όνειρο με την θεά Chupu να την επισκέπτεται. Η θεά της είπε ότι οποιοσδήποτε από τη φυλή Chumash βαπτιστεί θα πεθάνει, ενώ αν έχει βαπτιστεί ήδη και δεν είναι πρόθυμος να αρνηθεί τη πίστη του για να επιστρέψει στο ποίμνιο της τότε και εκείνος θα έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο. Η νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε επίσης ότι η θεά την προσέξατε να μη πει κανείς στους Ιεραπόστολους για το όνειρο. 
Τελικά αυτή η μεσαιωνική θρησκεία σταμάτησε όταν Μεξικανικά στρατεύματα πολιόρκησαν την αυτονομιστική κοινωνία που είχαν δημιουργήσει οι Chumash.

6. Babism- από τον Σαγιέντ Αλί-Μοχάμαντ Shirazi, γνωστό ως Bab

Η αίρεση Babism ξεκίνησε το 19αιώνα και είχε ως έδρα το Ιράν. Αυτό το κίνημα βασιζόταν στις διδασκαλίες του Σαγιέντ Αλί-Μοχάμαντ Shirazi, γνωστού και ως Bab. Από εκείνον πήρε και την ονομασία της αυτή η νέα θρησκεία. Οι πιστοί αυτής της θρησκείας πίστευαν ότι ο Shirazi είχε βρει τον κρυφό δωδέκατο Ιμάμη και εκείνος τον ανακήρυξε ως Bab. Μάλιστα ο  Σαγιέντ Αλί είχε συγκέντρωση γύρω του μια ομάδα μαθητών ανάμεσα τους και μια γυναίκα.
Αυτό το κίνημα ήταν κυρίως αντί-κληρικό και πίστευε σε μια νέα αποκάλυψη που θα αντικαταστήσει το Κοράνι και τον ισλαμικό νόμο. Μάλιστα οι διδασκαλίες του απέκλιναν από το Ισλάμ, ζητώντας την καταστροφή των ιερών τόπων των προηγούμενων θρησκειών.
Η θρησκεία Babism έφτασε στο τέλος της όταν ο αρχηγός της εκτελέστηκε περίπου το 1850. Σήμερα θεωρείται ότι υπάρχει μια σύγχρονη Babism που έχει ως πιστούς μερικούς χιλιάδες ανθρώπους που όμως δεν αποκαλύπτουν την πίστη τους.

7. Joachimites-Joachim of Fiore ένας Ιταλός μυστικιστής

Ο Ιωακείμ του Φιόρε ήταν ένας Ιταλός μυστικιστής ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε ένα όραμα κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος του στους Αγίους Τόπους. Σε αυτό το όραμα είδε ότι η ιστορία είναι χωρισμένη σε τρεις περιόδους: Την ηλικία του Πατέρα (που διήρκεσε από τη δημιουργία έως τη γέννηση του Ιησού Χριστού), την εποχή του Υιού (διήρκεσε από τη ζωή του Χριστού έως την γέννηση του Ιωακείμ) και την Εποχή του Πνεύματος (η οποία θα ξεκινήσει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιταλού μυστικιστή ) .  Σε αυτή τη τελευταία εποχή ισχυριζόταν ότι θα υπήρχε ένα ''Αιώνιο Ευαγγέλιο'' και η εποχή αυτή θα ήταν μια εποχή της αγάπης και της ελευθερίας.
Ο Ιωακείμ άρχισε να έχει αρκετούς οπαδούς, οι οποίοι πίστευαν τα όσα έλεγε και έτσι μια νέα αίρεση έκανε την εμφάνισή της. Όπως είναι φυσικό η Καθολική Εκκλησία δεν μπορούσε να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν καταδίκασε τέτοιες ιδέες και αφόρισε όσους τις πίστευαν.

8. Nakaidoklini’s Movement- Από τον Προφήτη Nakaidoklini

Το 1881 μια νέα θρησκεία γεννήθηκε στην Αριζόνα και συγκεκριμένα στο Λευκό Βουνό των Apache (φυλή Ινδιάνων στην Αμερική). Ο καταλύτης για να δημιουργηθεί αυτή η θρησκεία ήταν ένας προφήτης με το όνομα Nakaidoklini, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να επικοινωνήσει με τους νεκρούς. Μάλιστα είχε υποσχεθεί πως αν του δοθούν αρκετά άλογα και κουβέρτες θα μπορούσε να αναστήσει δύο πολεμιστές των Apache. Τελικά χρέωσε την αποτυχία του στη παρουσία λευκών στη γη.
Οι πιστοί του Nakaidoklini βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ευρωπαίους που είχαν πάει στην Αμερική, έχασαν και έτσι η θρησκεία τους εξαλείφθηκε.

9. Οι Thugge- Πίστευαν στην θεά  Kali

Ίσως μια από τις πιο βίαιες θρησκείες που έκανε την εμφάνιση της τον 13ο αιώνα. Στη βόρεια Ινδία λοιπόν όσοι πίστευαν στην Kali καλούνταν να παίρνουν ταξιδιώτες ομήρους και να τους θυσιάζουν στην θεά. Αυτό που θα κέρδιζαν εκείνοι ήταν τα λάφυρα καθώς και θα αποδείκνυαν ότι ήταν ανώτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Αυτή η απάνθρωπη θρησκεία είχε μόνο άνδρες πιστούς ενώ όπως είναι φυσικό με τη πάροδο του χρόνου έμεναν όλο και λιγότεροι πιστοί, οι οποίοι δρούσαν σαν εγκληματίες. Τελικά οι Βρετανοί εξάλειψαν εντελώς τους Thugs (όπως ονομάζονταν οι πιστοί) το 19ο αιώνα.

10. Ο Λευκός Λωτός

Αυτή η θρησκεία ξεκίνησε τον 10ο αιώνα και αποτελούσε ένα μείγμα από Βουδιστές και Ταοιστές. Η θρησκεία με την ονομασία ''Λευκός Λωτός''  ΄χαρακτηριζόταν από τη πίστη στην Αιώνια μητέρα , τη δημιουργό της ανθρωπότητας και μέσω της οποίας θα μπορούσε να έρθει η σωτηρία.
Το κίνημα αυτό είχε αναπτυχθεί στη Κίνα και υπήρχε σε μικρές, μυστικές κοινότητες. Ο Λευκός Λωτός παρείχε μια εναλλακτική λύση στην οργανωμένη κρατική θρησκεία, προσφέροντας ένα όραμα της επικείμενης σωτηρίας και θεία αποκάλυψη.

Τελικά η νέα αυτή θρησκεία  έφτασε στο τέλος της μετά από μια μακροχρόνια εξέγερση που είχε προκληθεί τον 18ο αιώνα όπου κατηγορούσαν τους οπαδούς της για πίστη σε δυνάμεις του κακού.

ΠΗΓΗ: NEWS247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου