ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παγανιστικά έθιμα σε Αυστρία, Βαυαρία και Κροατία, που διασώζονται από την προχριστιανική εποχή έως σήμερα. Μασκοφορεμένοι δαίμονες Perchten και Krampus, φορώντας κουδούνια και μαστίγια, παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου στη Βιέννη, ο οποίος έγινε δημοφιλής στις χώρες αυτές από τον 11ο αιώνα.

Οι Perchten και Krampusses είναι άγρια ​​πνεύματα και δαίμονες, που έχουν επικρατήσει σε παγανιστικά έθιμα στην Βαυαρία και στην αυστριακή περιοχή των Άλπεων έως σήμερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Οι «Krampus» είναι δασύτριχα πνεύματα και δαίμονες που βγαίνουν λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκέμβρη και περιφέρονται συνήθως σε μεγάλες ομάδες. 

Οι "Perchten" είναι παγανιστικά πνεύματα και δαίμονες διαδεδομένοι σε πολλές  περιοχές της Αυστρίας και της Βαυαρίας. Σήμερα οι δαίμονες Krampus και Perchten έχουν συγχωνευτεί σε πολλές περιοχές σε μία ομάδα.

Εμφανίζονται μόνοι τους ή σε ομάδες, ειδικά σε τρεις συγκεκριμένες νύχτες του χειμώνα, δηλαδή τη νύχτα πριν Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), πριν από το χειμερινό ηλιοστάσιο (Δεκέμβριος 21) και πριν τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου). Φέρνουν κουδούνια και άλλα παγανιστικά αντικείμενα για να ξορκίσουν τα φαντάσματα του χειμώνα. Επισκέπτονται τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και περιφέρονται στους δρόμους. Ο Άγιος Νικόλαος εμφανίζεται συνήθως με άμφια επισκόπου. Ο Άγιος στις περιοχές αυτές είναι ο προστάτης των παιδιών, ενώ οι Perchten και Krampus είναι υπεύθυνοι για το κακό και κάνουν πως πλησιάζουν απειλητικά τα παιδιά. Ο Άγιος Νικόλαος διανέμει δώρα, ενώ οι Perchten και Krampus προμηθεύουν τους περαστικούς με άνθρακα. Παγανιστικά ευρωπαϊκά έθιμα με έντονο χιουμοριστικό χαρακτήρα, παρά την αποκρουστική τους εμφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου