ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΣΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ «HOT YOGA»

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΣΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΑΠΟ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ»
«HOT  YOGA»

Κατά τη διάρκεια «πνευματικής» θεραπείας (spiritual treatment) μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, άλειψαν με λάσπη τη Lavigne, την τύλιξαν σε αρκετές στρώσεις σελοφάν και φόρεσαν ένα χάρτινο κουτί στο κεφάλι της για εννέα ώρες.

Τρία άτομα που εργάζονταν σε σπα στο Κεμπέκ του Καναδά, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με την κατηγορία ότι συνέβαλαν στο θάνατο της Chantal Lavigne.

Φυσικά, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία της προκάλεσε αφυδάτωση. Η κατάστασή της ήταν τόσο σοβαρή, ώστε χρειάστηκε να διακομισθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε λίγο αργότερα λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας ζωτικών οργάνων.
Στους τρεις εργαζόμενους στο σπα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 2-3 ετών, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολύ ελαφριά. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο.
Το 2011, ο James Ray, ένας αυτο-αποκαλούμενος γκουρού, καταδικάστηκε σε δυο χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, ύστερα από το θάνατο τριών ανθρώπων από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια «τελετουργικού πνευματικής αναγέννησης».
Ο κίνδυνος σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι εμφανής. Οι περισσότεροι διερωτούνται «και που είναι το πρόβλημα;». Είναι σημαντικό να γίνεται συχνή ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχει η ψευδο-επιστήμη.
Πολλές φορές, αυτές οι περιπτώσεις απορρίπτονται ως «ακραία» παραδείγματα, αλλά με αυτό τον τρόπο χάνουμε την ουσία του θέματος: Πως καταλήγουν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είναι καλό να τυλίγονται σε πολλαπλές στρώσεις μονωτικού υλικού και να παραμένουν σε εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες για τόσες ώρες κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας; Πρόκειται για έναν τρόπο σκέψης εκτός πραγματικότητας, που δεν βασίζεται στη λογική ούτε αντέχει στη δοκιμασία και τον έλεγχο.
Σ’ αυτά τα «ακραία» παραδείγματα είναι εμφανής ο σωματικός, άμεσος κίνδυνος. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος πρόκλησης έμμεσης, βλάβης καθώς και ψυχολογικής και οικονομικής βλάβης ακόμα, άμεσης αλλά όχι τόσο εμφανούς σωματικής βλάβης.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολύ διαδεδομένη σήμερα, Θερμή Γιόγκα (Hot Yoga).Αυτή, βασικά συνίσταται στην εξάσκηση σε εξαιρετικά ζεστό περιβάλλον, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας και αφυδάτωσης.
Πρόκειται για μία «μανία» που δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική βάση ούτε μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Στερείται κάθε λογικής και κριτικής θεώρησης, ενώ εμπεριέχει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης. Για παράδειγμα, η αφυδάτωση προκαλεί βλάβες στα νεφρά.
Το πιο πιθανό όμως είναι ότι, μέχρι να πέσει κάποιος νεκρός κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος ζεστής γιόγκα, οι κίνδυνοι θα παραβλέπονται.
Υπάρχει, όμως, και μία άλλη μορφή βλάβης η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από τους οπαδούς αυτών των θεωριών και αυτή είναι η πίστη- πεποίθηση- προσκόλληση σε μία ανοησία.
Πρόκειται για τις ψυχολογικές συνέπειες όπου η αρχική πίστη σε μία «φανταστική» αρχή/ θεωρία (που δημιουργήθηκε και υπάρχει μόνο κατά φαντασία), οδηγεί τον άνθρωπο στο να πιστεύει και ενστερνίζεται όλο και περισσότερες ανυπόστατες θεωρίες.
Όταν σε μία ομάδα ανθρώπων διδάσκονται κάποιες μαγικές θεωρίες, (όπως για παράδειγμα η πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματά τους θα λυθούν με κάποιο μαγικό τρόπο «ως δια μαγείας») και αυτό παρουσιάζεται ως κάτι το δεδομένο και πραγματικό και ταυτόχρονα «θεοποιούνται» κάποιοι γκουρού ως οι απόλυτοι σωτήρες, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις όπου οι άνθρωποι πιστεύουν στη μαγεία και τις «μαγικές λύσεις» ή θεραπείες.
Μέσω αυτής της διαδικασίας δημιουργείται στον άνθρωπο τέτοια εσωτερική κατάσταση, ώστε ν’ αφήνεται σε πρακτικές αργού θανάτου (βλέπε αμφίβολες ψευδο-θεραπείες) και να δίνει απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόκλητους «πνευματικούς οδηγούς» ή γκουρού.
Οι άνθρωποι καταλήγουν έρμαια στα χέρια των επιτήδειων, χάνουν την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, να ζητούν τεκμηρίωση ή να αμφισβητούν την αυθεντικότητα του γκουρού.
  
ΠΗΓΕΣ:
Περιοδικό ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ  (ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΗΣ – ΦΕΒ.-ΙΟΥΛ. 2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου