ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΓΙΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΑΤΡΩΝΑ (ΒΛΑΣΟΒΑ) ΤΟΥ ΝΤΙΒΕΕΒΟ

Η αγία Ματρώνα γεννήθηκε το 1889 στο χωρίο στην επαρχία του Νίζνι Νόβγκοροντ (σήμερα Σουβόροβο) σε μία αγροτική οικογένεια. Στα έξι της χρόνια έμεινε ορφανή και έτσι μεγάλωσε στο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ στο Ντιβέεβο. Εκεί επέδειξε μία ιδιαίτερη ικανότητα στην αγιογραφία. Έμεινε στο Ντιβέεβο για 32 χρόνια, μέχρι το κλείσιμό της από τους μπολσεβίκους το 1927.

Μαζί με άλλες τρεις αδελφές από το Ντιβέεβο μετακινήθηκε χωριό Κουζιάτοβο στην επαρχία Αρντάτωβ. Βοηθούσαν την εκκλησία και κέρδιζαν κάποια χρήματα με τα εργόχειρά τους. Το Απρίλιο του 1933 συνελήφθησαν με την κατηγορία της αντισοβιετικής προπαγάνδας. Στις 21 Μαίου η μοναχή Ματρώνα καταδικάστηκε σε τρία χρόνια εγκλεισμό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ντμητρώβ, κοντά στην Μόσχα, διάσημο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Μετά την απελεύθέρωσή της εγκαταστάθηκε στην εκκλησία του χωριού Βερίτζινο στην επαρχία Γκόρκυ και εργάστηκε ως νεοκώρος αλλά και χοράρχης. Στις 10 Νοεμβρίου 1937 συνελήφθη ξανά με την κατηγορία της συμμετοχής σε φασιστική χριστιανική οργάνωση που βάλει κατά του σοβιετικού κράτους. Καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Κάρλαγκ. Εκεί εργάστηκε ως νοσοκόμα  και εκτίμησαν την ευσυνείδητη εργασία της και την μετριοφροσύνη της. Μετά την απελευθέρωσή της εγκαταστάθηκε κοντά στο Αρζαμάς όπου τώρα βρίσκεται μία σκήτη της Μονής του Ντιβέεβο.

Στις 19 Οκτωβρίου 1949 συνελήφθη για τρίτη φορά με βάση παλαιότερες κατηγορίες(του 1937)και την εξόρισαν στο Καζακστάν σε θερμοκρασίες σαράντα βαθμών υπό το μηδέν.

Πέρασε συνολικά δεκαεπτά χρόνια της ζωής της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της (από το 1954) έζησε στο σπίτι του αδελφού της Αντρέι στο χωριό που γεννήθηκε. Η Ματρώνα ήταν πολύ ταπεινή και πράα. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας προσεύχονταν. Η μονή ήταν κλειστή και η μοναχές έκαναν τον μοναχικό τους κανόνα και την άσκησή τους στα σπίτια τους παρά τις απαγορεύσεις και τις διώξεις.

Η Αγία Ματρώνα εκοιμήθη ειρηνικά στις 25 Οκτωβρίου/7 Νοεμβρίου 1963. Κηδεύτηκε στα αριστερά των τάφων των αγίων νεομαρτύρων Ευδοκίας, Δαρείας, Δαρείας και Μαρίας του Πούζο.

Στις 6 Οκτωβρίου 2001 έγινε η αγιοκατάταξή της. Η ανακομιδή των λειψάνων της έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2001 και βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν στο Ντιβέεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου