ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: "Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΗ ΘΥΡΑ".

Κάποιος πατέρας πήρε τον μικρό γιό του και πήγαιναν στην αγορά. Και πέρασαν από ένα μέρος που υπήρχαν εικόνες, μεταξύ των οποίων υπήρχε και μία, που παρουσίαζε τον Χριστό να βρίσκεται έξω από ένα σπίτι και να κρούει την πόρτα. Ρώτησε ο μικρός:

- Μπαμπά, ποιός είναι Αυτός που χτυπάει την πόρτα;

- Είναι ο Χριστός παιδί μου, που χτυπάει την πόρτα...

Πήγαν στην αγορά και μετά από μία ώρα, ξαναπέρασαν από εκεί. 

- Κοίτα μπαμπά, ακόμα να Του ανοίξουν του Χριστού!

- Θα έχουν δουλειά μέσα στο σπίτι παιδί μου και δεν ακούνε που τους χτυπάει ο Χριστός απ' έξω...

Ο Θεός χτυπά τη θύρα της καρδιάς κάθε ανθρώπου με διάφορα περιστατικά (αρρώστιες, θλίψεις, πολέμους κ.ά). Είναι στο χέρι του ανθρώπου, να Του ανοίξει, να Τον ρωτήσει και να Τον ζητήσει βοήθεια. Ο Θεός κανέναν δεν εκβιάζει και εάν εμείς δεν θέλουμε, δεν εισέρχεται στην καρδιά μας, γιατί ο Χριστός δεν παραβιάζει το αυτεξούσιο του ανθρώπου.

Εμείς τον Χριστό δεν Του ανοίγουμε την πόρτα της καρδιάς μας για να μπει μέσα μας, διότι η παρουσία Του, ελέγχει την αμαρτωλή ζωή μας. Γι' αυτό μένει ο Χριστός απ' έξω. Οι άνθρωποι που δεν θα Του ανοίξουν την πόρτα της καρδιάς, να γνωρίζουν, ότι δυστυχώς δεν θα τους ανοίξει και ο Χριστός την πόρτα της Βασιλείας για να μπούνε μέσα.

Εκείνοι όμως που θα Του ανοίξουν, θα συνδειπνήσουν με τον Χριστό δια της Θείας Κοινωνίας. Και ο άνθρωπος που παρακάθεται στα τραπέζι του Χριστού με τον Χριστό, έχει πλέον δικαιώματα να παρακάθεται εκεί μαζί με τον Χριστό στην αιωνιότητα, διότι υπάρχει στο αίμα του, Αίμα Αναστηθέντος Χριστού και θα αναστηθεί στην κοινή Ανάσταση εις ζωή αιώνια και αθάνατη...

 Δεν μπορεί ο άνθρωπος να πετύχει την αλλαγή μέσα του, παρά μόνο δια της συνεχής Θείας Κοινωνίας και Εκκκλησιασμού. Φτιάξου όσο θέλεις άνθρωπε, διορθώσου όσο θέλεις, μόνος σου δεν πρόκειται να αλλάξεις, αν δεν σε αλλάξει ο Χριστός. Ο Χριστός θα μπει μέσα, για να αλλάξει ο άνθρωπος. Διαφορετικά δεν αλλάζει ο άνθρωπος.

 Ο άνθρωπος που βρίσκεται μακριά από τον Θεό, έχει θολωμένο μυαλό και εκεί που πρέπει να λειώνει από συγκίνηση, εκεί γελάει και λέει κουταμάρες...

Ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος (1916 - 1982)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου